OVER MIJ

Hallo, mijn naam is Reinier. Ik ben 45 jaar en woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in Maarssen.

Spiritualiteit heeft in mijn leven een wisselende aanwezigheid gehad. In mijn jongste jaren was het praktisch niet aanwezig. Ik leefde voornamelijk mijn passies, zoals: tennis, studeren, lezen, reizen, uitgaan, festivals en werken aan een carrière. Waarvan ik het meeste nog altijd veel en graag doe.

Echter, op mijn 30ste kwam de wondere wereld van spiritualiteit als een komeet mijn leven binnen. Mijn systeem, ofwel mijn persoon, kon destijds deze spirituele intensiteit niet aan. Met een heftige psychische ontregeling tot gevolg. In de eerste jaren die volgden was ik me überhaupt niet bewust van het feit dat mijn psychische ontregelingen eigenlijk, voor mij, in essentie een spiritueel karakter en wijsheid in zich hadden. Sterker nog, ik negeerde de lessen die ik na iedere ontregeling te leren had, negeerde de inhoud en betekenisgeving van de ervaringen en ging zo snel als mogelijk weer verder met mijn leven.

Op mijn 40ste kwamen mijn eerdere psychische ontregelingen én spiritualiteit in een zeer magische staat van bewustzijn tezamen. Dit tijdens het lezen van een bijzonder boek. Eenheid, liefde en een intense verbondenheid met het universum, de natuur en de mens werden vol ín mij openbaard. Het ontkiemen van een spiritueel bewustzijn was een feit. Helaas wist ik het opnieuw niet “klein” te houden en mondde deze bijzondere staat van bewustzijn uit tot opnieuw een ontregeling. Weer geland en terug in het individuele aardse bewustzijn, sprak mijn innerlijke stem tegen me dat ik meer met deze ervaringen moest gaan doen en dat de tijd van negeren voorbij was. Zodoende startte ik een periode van inspiratievol (zelf)onderzoek naar religies, spiritualiteit, oosterse wijsheden, psychoses, psychedelica en bijzondere staten van bewustzijn. Na een verdieping in een aantal religieuze levensbeschouwingen, diverse spiritueel leraren, non-dualiteit en mystieke eenheidservaringen kreeg ik een andere kijk op het leven. De opgedane kennis en ontdekkingen gaven mij betekenisgeving én een theoretisch kader omtrent mijn (eenheids)ervaringen.

Al snel kwam ik erachter dat het woord spiritualiteit bij heel veel mensen een zeer verschillende associatie oproept. Voor mij persoonlijk betekent het, het loskomen van de rationele aardse realiteit, de potentie van het ervaren van een andere bewustzijnsstaat of dimensie, ruimte voor transformatie, een verandering van mijn levensperspectief en bovenal een verrijking van mijn leven én van mij als persoon.

Onlangs de vele negatieve effecten en gevolgen die de spirituele ervaringen ook met zich meebrachten, voor mijzelf maar tevens voor mijn liefdevolle omgeving, ben ik naar verloop van tijd iets puurs en waarachtigs in deze ervaringen gaan zien. Lang hield ik echter mijn ervaringen voor mezelf. Ontkenning, taboe, schaamte, onzekerheid en onwetendheid over wat mij overkomen was, hielden mij weg van het delen van mijn verhaal. Heel belangrijk in mijn proces van herstel en persoonlijke/spirituele ontwikkeling was dat ik uiteindelijk stap voor stap mijn kwetsbaarheid, kennis én kracht ben gaan delen met anderen. Eerst klein met mijn omgeving, later met gelijkgestemden en uiteindelijk voor en met groepen. We brachten elkaar vele nieuwe inzichten, maar bovenal brachten we elkaar bijna altijd (soms kleine, soms grote) stappen verder in ieders unieke levenspad. Ik geloof dan ook enorm in de kracht van het delen.

Dankbaar ben ik voor het feit dat ik in staat ben geweest om de ervaringen inclusief de verwarring én schoonheid, met de tijd steeds meer te omarmen, te integreren en te balanceren in mijn leven. Mijn privé-omgeving was hierin zeer belangrijk, net als de begeleiding en ondersteuning van zowel binnen als buiten de GGZ. Voor vele alternatieve therapieën en zienswijzen heb ik me opengesteld. Na een 15 jaar persoonlijk pad ‘Spiritualiteit in Balans’, zet ik me nu al enkele jaren onder andere in om mijn ervaringen te delen, in gesprek te gaan, te verbinden en te begeleiden. Altijd met respect en ruimte voor ieders eigen zienswijze, van mens tot mens, als spreker, in groep of individueel.

Meer weten? Graag kom ik met je in contact om kennis te maken en te ontdekken waar je wensen liggen en of iets binnen het aanbod van ‘Spiritualiteit in Balans’ je past. Voel je vrij om je contactgegevens achter te laten en wees welkom.

Warme groet,

Reinier Hamming

Opleiding & AchtergrondBewustzijn Expert & Verbinder; ‘Ervaringskundig door ervaring en kennis-wijsheidsvergaring’; NLP Master Practitioner; Coaching Core Essentials; Drs. in Bedrijfseconomie; Gespreksbuddy en Gastheer in de GGZ; Tennis en Tennisorganisatie; Retail Expert; Commercieel Manager in Foodretail.