Gespreksgroep Spiritualiteit en religie in balans

Gespreksgroep ‘Spiritualiteit en religie in balans’

In de vier-wekelijkse gespreksgroep ‘Spiritualiteit en religie in balans’ gaan we in gesprek over de verwarring die op kan treden in relatie tot onze spirituele of religieuze beleving. Gesprekken met ervaringsgenoten op dit vlak kunnen ons helpen om spirituele balans te (her)vinden, terug te blikken op perioden waarin we de balans kwijt waren en ervan te leren om de kans op toekomstige perioden te verminderen. We gaan in op vragen als:

  • Wat waren de aanleidingen voor – en de verwarrende elementen in – onze perioden van spirituele dwaling / verwarring?
  • Hoe beschouwden we de wereld, anderen en onszelf en hoe kijken we daar achteraf naar?
  • Wat kunnen we leren van de inhoud van de gedachten en denkbeelden die we als verwarrend hebben ervaren?
  • Wat draagt bij aan ons herstel van deze perioden?
  • Wat kunnen we praktisch doen om de kans op terugkeer van verwarring te voorkomen?

In de gespreksgroep stimuleren we elkaar om onze eigen antwoorden te vinden op deze en andere vragen. In het spiegelen van elkaar hebben we respect voor elkaars religieuze of spirituele oriëntatie.

Deze groep is bedoeld voor mensen die een of meer perioden hebben meegemaakt die zij als verwarrend hebben ervaren en waarin spirituele of religieuze ervaringen of denkbeelden een rol speelden.

Data (2023): wordt nader bekend gemaakt.
Tijden: 19:30 – 21.30 uur
Locatie: Maarssen
Kosten: naar inkomen en vrije wil
Meer informatie: je kunt contact opnemen middels het contactformulier.
Begeleiding: Reinier Hamming

‘Ruim 3 jaar geleden stapte het fenomeen spiritualiteit in mijn leven. Als snel kwam ik erachter dat het woord bij heel veel mensen een verschillende associatie oproept. Voor mij persoonlijk was het een stap in een nieuwe dimensie, een verandering van mijn levensperspectief, maar ook een aanvulling en verklaring van veel van mijn ervaringen die ik had opgedaan in eerdere jaren.

In sommige periodes ben ik me tot in het obsessieve toe gaan verdiepen in alles wat met spiritualiteit te maken had. Eerst puur op kennis maar later ook door er met vrienden/vreemden/gelijkgestemden erover in gesprek te gaan. Ik geloof dan ook enorm in de kracht van het delen. Mijn persoonlijke eenheidservaringen of ook wel mystieke ervaringen genoemd, zijn in het verleden best verwarrend geweest. Echter zie ik ook heel veel moois in deze ervaringen en ben ik in staat ze met de tijd steeds beter te integreren en balanceren in mijn leven. Echter boven alles ben ik me ervan bewust dat de lessen die te leren zijn nooit stoppen. Hoe gaan anderen hiermee om, welke lessen hebben zij geleerd, hoe kijken zij aan tegen spiritualiteit, welke paden hebben zij doorlopen, hoe verliepen  hun ervaringen, hoe kijken zij erop terug, hoe integreren zij e.e.a. in hun leven, etc. Ik kijk dan ook enorm uit naar de start aanstaande donderdag om met elkaar ongedwongen en vrijblijvend over o.a. deze vragen (wat mij betreft) in gesprek te gaan. Tot ziens?’
Reinier