Edwin Reurings

Ik was begin twintig toen ik voor het eerst in aanraking kwam met spiritualiteit in de vorm van boeken, yoga en meditatie. Daarmee opende zich een compleet nieuwe wereld voor mij. Als pas afgestudeerd informaticus speelde het rationele denken in die periode een vrij voorname rol in mijn leven. Door spiritualiteit kreeg ik meer contact met mijn gevoelens en beleefde ik mijzelf en de wereld om mij heen op een nieuwe, ruimere manier. Dit proces was een paar jaar daarvoor al in gang gezet in de relatie met mijn eerste (grote) liefde.

Spirituele zoektocht
Toen de relatie abrupt tot een einde kwam was de pijn groot. Ik vluchtte in spiritualiteit zonder de relatiebreuk genoeg verwerkt te hebben. Ik onderzocht mijn christelijke wortels en beoefende daarnaast intensieve vormen van yoga en meditatie. Ik kreeg extatische ervaringen waarbij ik me diep verbonden voelde met iets dat ik toen God noemde. Ik sliep en at echter veel te weinig en na enkele maanden leidde deze levensstijl tot een mentale zenuwinzinking.

India
Een zeer donkere periode volgde. Ik raakte mijn baan kwijt, was spiritueel de weg kwijt, voelde me schuldig, alleen en door God verlaten. Via een yogacontact hoorde ik over een man in India die zei dat hij één was met het Goddelijke. Ik las vele wonderlijke verhalen over hem en ik kreeg hoop dat hij me spiritueel weer op de juiste weg zou kunnen helpen. Ik bezocht hem verschillende keren in Zuid-India en woonde een half jaar bij hem in de buurt. Tijdens mijn bezoeken aan hem voelde ik me tussen duizenden volgelingen echter nog steeds erg alleen en in verwarring over mijn ervaringen. Uiteindelijk werd het me duidelijk dat deze Indiër mij niet kon geven wat ik zocht.

Spirituele frustratie
Mijn eerdere spirituele ervaringen hadden een zeer diepe indruk op mij gemaakt. Ik wist nu dat er een bron van Liefde* bestond die onvoorwaardelijk is en die in mij en door mij heen kon werken. Ik wist dat de potentie van een mens zoveel groter is dan wat ik tot dan toe dacht en niet beperkt is tot zijn lichaam. Ik kon dit alles echter lange tijd niet meer ervaren en dat frustreerde me zeer.

Terugkeer naar Liefde
Ik bleef zoeken naar wegen om mijzelf weer te openen voor Liefde, niet langer alleen maar nu ook in verbinding met anderen. In de loop der jaren vond ik daarnaast inspiratie in diverse spirituele bronnen zoals o.a. het meditatief zelfonderzoek van Ramana Maharshi en het boek ‘Een cursus in wonderen’, beide verwijzend naar Liefde als fundamentele oorsprong van mijzelf en anderen. 

Verwarring
Meermaals ben ik verdwaald geraakt in mijn spirituele ontdekkingstocht. Spirituele beoefening maakt ruimte in de geest en gaat daar zelfs aan voorbij. Dat kan een energetische, expansieve ervaring teweegbrengen waardoor bijvoorbeeld slapen en gezonde ‘aarding’ lastig kunnen worden. In die ruimte maakte ik vele keren verhalen waarin ik mijn verhouding tot het Mysterie van het leven en mijn plek daarin verkeerd duidde. Om te herstellen van de verwarring die daardoor ontstond had ik soms maanden de tijd nodig om mijzelf weer te hervinden. Ik zocht daarvoor een aantal keer hulp in het reguliere en alternatieve circuit met wisselende resultaten. Vooral het ontwikkelen van ervaringskennis en onderscheidingsvermogen op spiritueel vlak blijkt behulpzaam om de verwarring te voorkomen.

Spiritualiteit in balans
Het spirituele kind heeft zich in mijn leven niet met het badwater laten weggooien. Ik ervaar spiritualiteit als een essentiële voedingsbron, een dimensie van mijn leven die ik niet wil en kan missen. De juiste kwaliteit, dosering en afwisseling van de spirituele ‘voeding’ zijn hierbij wel van belang.

Mijn waardevolle én ontwrichtende ervaringen rondom spiritualiteit hebben geleid tot mijn betrokkenheid bij het project ‘Spiritualiteit in balans’. In dit project willen we met mensen in gesprek gaan over de authentieke kern van onze religieuze of spirituele beleving en de elementen die tot ontwrichting en verwarring hebben geleid.

Groeiedag
Vanuit Groeiedag Training begeleid ik sinds 2003 mensen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, voornamelijk in groepen. Ik heb cursus, training en coaching gegeven op het vlak van spreken voor groepen, geweldloze communicatie, het begeleiden van groepen en zingeving.

Meer informatie over Groeiedag en mijzelf vind je op www.groeiedag.nl.

*  met een hoofdletter geschreven om er iets mee aan te duiden dat de gebruikelijke betekenis van het woord en het conceptuele denken overstijgt.